2016. január 31. Régi receptek, kiváló ételek - sokakat vonzott a Németvárosi disznótor
Jelentős érdeklődés mellett rendezte meg a hagyományos Németvárosi disznótort és maszkázást a német nemzetiségi önkormányzat szombaton Gyulán, a Máriás-háznál.
Az autentikus környezetben megtartott programon Gajda Róbert, a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott köszöntötte a megjelenteket, aki már évek óta főtámogatója a rendezvénynek.
– Az esemény fontos része a közösségépítésnek, a múlt megőrzésének, hiszen kultúránkban a disznóvágásnak komoly hagyományai vannak – fogalmazott.
Dr. Görgényi Ernő polgármester a német nemzetiségi önkormányzatot jellemző elhivatottságot emelte ki, amivel minden évben számos rendezvényt szerveznek meg. – A programok pedig arra sarkalják a németvárosi, a német identitású embereket, hogy ne felejtsék múltjukat, gyökereiket – tette hozzá.
Mittag Mónika, a német nemzetiségi önkormányzat elnöke, önkormányzati képviselő lapunknak elmondta, legfőbb céljuk a hagyományos sváb kopasztásos disznóvágás és a különböző farsangi szokások, így maszkázás felidézése. Mint kiemelte, a rendezvényre előkerültek a régi eszközök, a teknő, az akasztó, az üstök, az üstházak, a kaparók, a régi receptek és ételek.
A menü pogácsa, hagymás vér, pecsenyehús, savanyú leves, toros káposzta, csöröge fánk, hurka és kolbász volt a nap folyamán.
forrás: www.beol.hu
A nagyobb méretben való megtekintéshez, kérjük kattintson a képre!